Ο ποιητής Αντώνης Ρηγόπουλος στις Άγριες Μέλισσες

 

 


 

Η συμμετοχή μου στη σειρά Άγριες Μέλισσες αποτελεί ένα υπέροχο ταξίδι που μεταφέρει επί της ουσίας την καλλιτεχνική μου παρουσία από το θέατρο και στην τηλεόραση. Θέλω να πιστεύω πως όλα στη ζωή γίνονται χωρίς άγχος και όταν είσαι έτοιμος να πεις κάτι ουσιαστικό, εκτός από το να προβάλλεις μόνο το “εγώ” σου.

Λένε ακόμη πως εν αρχή ήν ο Λόγος και δεν έχουν άδικο όσοι το υποστηρίζουν.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλω να αναφέρω σε αυτή την ανάρτηση πως την ευθύνη όσων ενσαρκώνουμε μπροστά στο φακό την έχουν δύο άνθρωποι με τους συνεργάτες τους.  Η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης. Το σενάριο που υπογράφουν για τρίτη επιτυχημένη σεζόν, τολμά να μιλήσει για δύσκολες εποχές που εύκολα θέλουμε να τις παραβλέπουμε. Η βία ανθρώπου σε άνθρωπο δεν είναι μια ιστορική παρελθοντική υπόθεση. Το θέαμα εκπαιδεύει το συναίσθημα και τη λογική του θεατή -και αυτό είναι σπουδαίο. Τα πρώτα συγχαρητήρια είναι δικά τους και ο καθένας μας φέρει το μερίδιο τιμής από την συμμετοχή του σε αυτόν τον κυκλικό χορό της δημιουργίας.

Μεγάλη χαρά για μένα ήταν το αντάμωμα εξαίρετων ηθοποιών και επαγγελματιών συντελεστών σε αυτήν την συμμετοχή μου.  Για ποιόν να μιλήσω πρώτα;  Τον εξαίρετο "κακό" Γαϊτάνη μας, τον Ευθύμη Μπαλαγιάννη; Τον κοσμοαγάπητο συγγραφέα και σπουδαίο ηθοποιό Γιώργο Ηλιόπουλο; Τον ταλαντούχο συνθέτη και ηθοποιό στη σειρά Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο ή τον Γιάννη Βασιλώττο που με γοήτευσε με το ήθος και το ταλέντο του; Σκόπιμα άφησα στο τέλος τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο, τον Λάμπρο της σειράς που όλοι αγαπούν.  Για τον Δημήτρη δεν έχω λόγια να πω. Η συνεργατικότητά του, η τελειομανία του για να φτιάξουμε το «μαζί» μπροστά στην κάμερα με έχει γοητεύσει και με χαροποιεί, γιατί συνεχίζουν τη σπουδαιότητα των παλαιών ηθοποιών οι νέοι με αξίες. 

 

 


Βέβαια έργο χωρίς μαέστρο δεν γίνεται να παιχτεί σε κανένα μουσικό σύνολο αλλά και σε κάθε συλλογική τέχνη. Έτσι ο Λευτέρης Χαρίτος έχει στα χέρια του τη σκηνοθετική μπαγκέτα στις Άγριες Μέλισσες και μέσα από τους άξιους συνεργάτες του συντονίζει πέρα από όλα τα άλλα και το συναίσθημα που φτάνει στις οθόνες των θεατών.  

Δεν θα ξεχάσω να αναφέρω πως ο χώρος που επιλέχτηκε να γίνουν τα γυρίσματα του στρατοπέδου εξορίας στην Λέρο, είναι ένα κατόρθωμα του Αντώνη Χαλκιά και των συνεργατών του. Κράτησαν στοιχεία φθαρμένα από τον χρόνο σε ένα εργοστάσιο οινοποιίας του περασμένου αιώνα και προσθέτοντας εικαστικές παρεμβάσεις, έδωσαν την αίσθηση εκείνης της εποχής.  Όταν παίζουμε ακουμπώντας την ιστορία της πέτρας μιας βιομηχανικής επανάστασης που απέτυχε στη χώρα μας, είναι βοήθεια την ώρα που  αναπαριστούμε την παρακμή εκείνου αλλά και όλων των καθεστώτων που μετέρχονται την βία για να «πείσουν» τους υπηκόους τους για τις δικές τους αλήθειες.

Τέλος θα πω ότι στην αρχαία Αθήνα τα χορηγικά μνημεία χτίζονταν για να παραμείνει η τιμή της νίκης του επιχειρηματία που πλήρωσε την παραγωγή της τέχνης. Ο τελευταίος μα και πριν από τον συγγραφέα είναι ο παραγωγός που αγαπά και οραματίζεται την επιτυχία ενός μύθου.  Εδώ θα ήθελα να αναφέρω χωρίς να το αναλύσω, πως είναι καιρός να προχωρήσουμε σε εξωστρέφεια των παραγωγών στις διεθνείς αγορές. Έχουμε τα πάντα, αυτό που μας λείπει μόνο είναι η εμπιστοσύνη στο τόλμημα και η επικέντρωση του “λόγου” μας σε παγκόσμιες και πανανθρώπινες αρχές με λιγότερη γκρίνια και ηττοπαθή αυτοσαρκασμό για όσα μας συμβαίνουν. Από εμάς περιμένουν πολλοί λαοί γιατί αναγέννηση χωρίς δωρικό λόγο δεν γίνεται.  Μπορεί να μη γνωρίζουμε τον Λευκάδιο Χερν στην Ελλάδα, αλλά τον έχουν εθνικό ποιητή οι Ιάπωνες και εκτιμούν αυτά που εμείς δεν διδάσκουμε στα σχολεία μας, που επί της ουσίας παράγουν την επόμενη γενιά που θα αποτελείται μόνο από καταναλωτές χωρίς στοιχειώδη επίγνωση των πράξεών τους.

 


Πιστεύω στην εξωστρέφεια της Ελληνικής Τέχνης και θα τη στηρίζω είτε είναι προϊόν του δικού μας δίδυμου συγγραφής, δηλαδή της Ντίνας Λαψάτη και εμού, είτε πρόκειται για γραφή άλλων σπουδαίων δημιουργών της ελληνικής γλώσσας.

Κλείνοντας θα πω ότι στην τέχνη που υπηρετώ, έχω τη διαστροφή να θαυμάζω και να αγαπώ όλους τους συναδέλφους ηθοποιούς, γιατί μέσα από την κάθε μία προσωπικότητα βλέπω στοιχεία που ταιριάζουν σε ρόλους που έχουμε γράψει ή φανταζόμαστε για όσες γραφές είναι ακόμα στο σκαρίφημα των ιδεών.

Παίζω θέατρο και τηλεόραση από αγάπη και μπορώ να εκτιμώ τις καλές γραφές των ελλήνων συγγραφέων στηρίζοντάς τες, γιατί ξέρω πως αν είναι να σηκωθούμε λίγο πιο ψηλά ως κοινωνία θα είναι μέσα από ένα διαφορετικό ήθος του πολιτισμού μας.

Αν είναι να σηκωθούμε από τον τοίχο στρατοπέδου που έχουν- και έχουμε- σηκώσει γύρω από την κοινωνία μας, θα πρέπει ο ένας να βοηθήσει τον άλλον και όχι να πατήσει επάνω του.

Κ.Ζ

10 σχόλια:

  1. Έχουμε ρουφήξει τις "άγριες Μέλισσες" δυο-τρία χρόνια τώρα, χωρίς αναπαμό, δίχως ανάσα. Είναι ν' απορεί κανείς πώς ένα σενάριο κυλιόμενο, συνεχώς αναζητούμενο, να έχει τέτοιους εισχωρητισμούς, σε τόσες κατευθύνσεις, σε τόσους χαρακτήρες. Απίστευτη σκηνοθεσία, απίστευτοι ηθοποιοί. Νιώθουμε, όλοι να πρωταγωνιστούν. Δεν υπάρχει δεύτερος ρόλος, τρίτος. Είμαστε ερωτευμένοι με όλους. Άγγιγμα ψυχής... Κι ήρθες κι εσύ, καλέ μας φίλε Κώστα Ζωγραφόπουλε, απ' τα δικά μας φύτρα τα ποιητικά, τα καταφρονεμένα, αποξεχασμένα και γερτά, σαν άγιος ποιητής, Αντώνης Ρηγόπουλος, δοξαστικός, σε ένα ρόλο ιεραπόστολου της αγάπης, της καρτερίας, της αδούλωτης ψυχής. Το σώμα σου όλο, το πρόσωπό σου ζωγραφίζουν, δονούν το ρόλο. Καταχνιά, γερμένοι ώμοι, μα απαντοχή, λάμψη στα μάτια. Ένας ποιητής μες στον κουρνιαχτό. Ένας άγιος ποιητής μες στους κρωγμούς των μαύρων κοράκων. Τι ωραία, τι ωραία που μετακόμισε για λίγο το θέατρο στο άθλιο κουτί που'χει για πρώτο πιάτο την ευτέλεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε ρουφήξει τις "Άγριες Μέλισσες" δυο-τρία χρόνια τώρα, χωρίς αναπαμό, δίχως ανάσα. Είναι ν' απορεί κανείς πώς ένα σενάριο κυλιόμενο, συνεχώς αναζητούμενο, να έχει τέτοιους εισχωρητισμούς, σε τόσες κατευθύνσεις, σε τόσους χαρακτήρες. Απίστευτη σκηνοθεσία, απίστευτοι ηθοποιοί. Νιώθουμε, όλοι να πρωταγωνιστούν. Δεν υπάρχει δεύτερος ρόλος, τρίτος. Είμαστε ερωτευμένοι με όλους. Άγγιγμα ψυχής... Κι ήρθες κι εσύ, καλέ μας φίλε Κώστα Ζωγραφόπουλε, απ' τα δικά μας φύτρα τα ποιητικά, τα καταφρονεμένα, αποξεχασμένα και γερτά, σαν άγιος ποιητής, Αντώνης Ρηγόπουλος, δοξαστικός, σε ένα ρόλο ιεραπόστολου της αγάπης, της καρτερίας, της αδούλωτης ψυχής. Το σώμα σου όλο, το πρόσωπό σου ζωγραφίζουν, δονούν το ρόλο. Καταχνιά, γερμένοι ώμοι, μα απαντοχή, λάμψη στα μάτια. Ένας ποιητής μες στον κουρνιαχτό. Ένας άγιος ποιητής μες στους κρωγμούς των μαύρων κοράκων. Τι ωραία, τι ωραία που μετακόμισε για λίγο το θέατρο στο άθλιο κουτί που 'χει για πρώτο πιάτο την ευτέλεια....

    Αντώνης Σαμιωτάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικά λόγια, πραγματικά με το ήθος μιας άλλης και γιατί όχι μιας σημερινής άλλης εποχής!!! Κωνσταντίνε ευχαριστούμε.
    Κώστας (κι εγώ) Κωνσταντάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμή δική μου είναι οι συνειδητοί αναγνώστες και θεατές. Ο πολιτισμός υφίσταται όταν υπάρχει αρμονία μεταξύ πομπού και δέκτη σε κάθε ιδέα που μοιραζόμαστε. Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητέ Κώστα. Ήταν μεγάλη χαρά να "συναντήσουμε" εμείς οι θεατές, στον τρίτο κύκλο της σειράς, μια παρουσία σαν τη δική σου. Και ερμηνευτικά άψογη σαν χαρακτήρας. Η εμφάνισή σου αποδίδει με απλό μεγαλείο τη μορφή ενός αγωνιστή ποιητή της εξορίας. Ακόμα το μυαλό μας "πετάει" στην αναφορά στο Γιάννη Ρίτσο. Αλλά και σαν άνθρωπος, όπως μπορώ να διακρίνω από τις διάφορες τοποθετήσεις σου στον περίγυρο.
    Καταθέτω τον απόλυτο σεβασμό μου στην παρουσία σου στη σειρά αλλά και στην τέχνη. Σου εύχομαι τα καλύτερα ειλικρινά από καρδιάς.
    Λατρεύω τον κινηματογράφο, βλέπω σειρές με πάθος και θα ήθελα ελληνικές σειρές σε διεθνείς πλατφόρμες, νομίζω το δικαιούνται τελευταία. Καιρός να γίνουν οι ανάλογες διαπραγματεύσεις.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζωγραφοπουλε είμαι η Παιδίατρος από την Ευγένεια...αν θυμάστε.... εξαιρετική η ερμηνεία σας στις Μέλισσες!! Χάρηκα πολύ που σας είδαμε στην οθόνη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την άργητα της απάντησης, αλλά δεν είμαι και ο καλύτερος στην διαχείριση ιστολογίου. Να είστε καλά. Χαίρομαι και με τιμά η εκτίμησή σας.
      Κώστας Ζωγραφόπουλος

      Διαγραφή