Μέσα από το βλέμμα του ζώου

 

«Μέσα από το βλέμμα του ζώου»

Αυτός είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης του Γιώργου Φερέτου στην γκαλερί Artshot – Sophia Gaitani, που βρίσκεται κοντά στο μετρό της Ακρόπολης.  Με χαρά και αρκετό ενδιαφέρον την επισκέφθηκα, για να χαρώ από κοντά τα έργα του αγαπημένου Γιώργου Φερέτου και να αφήσω τον εαυτό μου να ζήσει τον «λόγο» της τέχνης του. 

Πιστεύω πως η τέχνη στον θεατή μπορεί να δημιουργήσει ένα ολόκληρο σύμπαν σκέψεων και η περιήγηση μέσα σε αυτό είναι η Καβαφική «Ιθάκη» της διαλεκτικής που προτείνει κάθε δημιουργός μέσα από τα έργα του.  Αυτό ισχύει για όλες τις τέχνες. Ακόμα πιστεύω πως η καλλιτεχνική πρόθεση κάθε δημιουργού, κρύβει μέσα της μια ασυνείδητη επεξεργασία πληροφοριών, που στηρίζουν τον άρρητο «λόγο» των έργων και διαμορφώνουν δρόμους σκέψης που ούτε και ο ίδιος ο δημιουργός μπορεί να προμαντέψει.  Αυτό συμβαίνει γιατί η τέχνη δεν είναι μια προσωπική ή ομαδική αφήγηση με στόχο την πειθώ σε ένα ακροατήριο·  αντίθετα είναι μια κατάθεση ψυχής που η δυναμική της ερμηνείας της μπορεί να φτάσει ως συλλογικό προϊόν πολύ μακριά. 

Ο Γιώργος Φερέτος είναι ένας καλλιτέχνης που εδώ και χρόνια με έχει γοητεύσει ο λόγος του. Πάντα προσέχω στα μάτια τους συνομιλητές μου, καθώς εκείνοι χτίζουν τις προτάσεις που περιγράφουν με αγάπη αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν. Τον Γιώργο τον έχω ξεχωρίσει για το βάθος στο βλέμμα της σκέψης του.  Ο τίτλος της έκθεσης με απασχόλησε πολύ όταν στάθηκα μπροστά στα έργα του.  Αποφεύγω να μιλώ ή να γράφω με όρους που αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι ειδικοί, δηλαδή αυτοί που κρίνουν, διαβαθμίζουν και αξιολογούν τα έργα σε όλες τις τέχνες.  Η αφεντιά μου προσπαθεί να φέρει τα ερεθίσματα της κάθε τέχνης στην ζωή μας και προσπαθώ να βρω αυτό που μας ενώνει ατομικά ή συλλογικά κάθε φορά με αυτήν.

 

 

Βλέποντας τα έργα του Γιώργου Φερέτου, σκέφτηκα πως, ίσως, ο καλλιτέχνης δεν επικεντρώνεται στο βλέμμα των ζώων, αλλά μάλλον στο δικό μας για αυτά.  Λειτουργώντας μια ασυνείδητη ταύτιση ο δημιουργός προσπαθεί να μας μιλήσει για κάτι που έχουμε ξεχάσει  ως κοινωνία  μέσα απ’ την αλαζονεία της ανθρώπινης εξουσίας που νομίζουμε πως έχουμε απέναντι στη φύση,  θεωρώντας την  κατώτερη, ελέγξιμη και σαφώς υποκείμενο αλλαγής στις ιδεοληπτικές μας αντιλήψεις για αυτήν. Ο Σπισισμός όπως είναι της μόδας να τον αναφέρουν κάποιοι (ο ειδισμός), είναι μια έννοια που θεωρεί τον άνθρωπο ανώτερο από κάθε άλλο είδος στον πλανήτη.   Πάντα ίσχυε αυτή η πράξη ύβρης·  όμως ειδικά από τότε που η επιστήμη τάχθηκε στην υπηρεσία της βιομηχανικής επανάστασης και του κέρδους, τα πράγματα χειροτέρεψαν.  Η ιστορία είναι γραμμένη με το αίμα αυτών που κρίθηκαν από τους ισχυρότερους ως κατώτεροι.  Το «δικό» μας το είδος είναι ανώτερο από αυτό που εξερευνούμε·  είπαν οι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι για τους Ινδιάνους, τους Ίνκας, τους Αβορίγινες και τόσους άλλους λαούς που ανακάλυψε ο -τότε- τεχνολογικά ανεπτυγμένος σκοταδισμός τους.  Ας μη φοβηθούμε να  αναζητήσουμε μέσα από την λέξη «σπισισμός» μία άλλη πολύ γνωστή μας έννοια, η οποία δηλώνει την συνένωση ομοίων για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους έναντι των διαφορετικών, και φυσικά δεν είναι άλλη από τον φασισμό.

Εγώ πάντως όταν κοίταξα με τα δικά μου μάτια, ως ζώο, στους πίνακες του εξαίρετου Γιώργου Φερέτου, ένιωσα ταυτόχρονα χαρά για την συνειδητοποίηση που μου προσέφερε η τέχνη του, αλλά και φόβο για την επικίνδυνη ατέλεια του είδους μας.
Θα έλεγα πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε ένα είδος ζώου που αν καταλάβουμε την ομορφιά του να είμαστε ζώα, ίσως κερδίσουμε την αρμονία που απλόχερα μας δίνει αυτό που δεν γνωρίζουμε αλλά θέλουμε να το ελέγξουμε…

Η έκθεση πάντως, ανεξάρτητα από τι σκέψεις θα επιλέξετε να κάνετε, αξίζει.
Αν έχει αξία η γνώμη μου ως μη ειδικός, θα πρότεινα να πάτε να την δείτε.

Κ.Ζ 



Gallery artshot Sophia Gaitani Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα  metro Ακρόπολη
Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Μαΐου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.30 – 20.30 ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311, artshot@sophiagaitani.gr , gaitani.sophia@gmail.comwww.sophiagaitani.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου