Ι Τσινγκ - μία σκέψη







Τις περισσότερες φορές οι διαδικασίες εύρεσης στοιχείων και η μελέτη πηγών σε οδηγούν σε διατυπωμένες σκέψεις ανθρώπων που είναι ενδιαφέρουσες ως πληροφορίες στην δική μας ζωή.
Ψάχνοντας ιστορικά στοιχεία για την αντίληψη που είχαν οι άνθρωποι για τον κάτω κόσμο, η αναφορά του βιβλίου που μελετώ, φτάνει σε ένα κεφάλαιό του στην ανάλυση του βιβλίου της Αλλαγής (Ι Τσινγκ) που ενέπνευσε για 2,5 χιλιάδες χρόνια τον Κινεζικό Πολιτισμό.
Έχοντας επίγνωση πως δεν ενδιαφέρει το θέμα μελέτης μου την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών αυτού του χώρου, νομίζω πως έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για αυτούς μερικές σκέψεις από το βιβλίο του Robert Temple με τίτλο Netherworld που αναφέρονται στην Κινέζικη φιλοσοφία και μιλούν για το σκάκι. Οι ακόλουθες σκέψεις, μέσω μελετητών, διατυπώνονται ως συμπεράσματα τα οποία καταγράφω δημόσια. Μου άρεσε να τα μοιραστώ αυτές τις πληροφορίες με το τυχαίο ζευγάρι μάτια που θα σταθούν σ’ αυτό το κείμενο, κάνοντάς τον άνθρωπο που ελέγχει την όραση της νόησής του να νιώσει την ευθύνη και την ομορφιά της πρωτογενούς σκέψης. 

"…Ο ακλόνητος ορθολογισμός είναι απλά φόβος. Και αυτό γιατί τα αμετάβλητα όρια δημιουργούνται από εκείνους που δεν έχουν αυτοπεποίθηση και νιώθουν πως απειλούνται. Η αρχαία ελληνική πόλη της Σπάρτης είχε τέτοια αυτοπεποίθηση για το ανίκητο πεζικό της, που δεν περιβαλλόταν από τείχη: γνώριζε πως κανένας εχθρός δεν θα προχωρούσε τόσο πολύ. Η σύγχρονη επιστήμη και η πραγματική επιστημοσύνη όλων των εποχών θα έπρεπε να νιώθει αρκετά σίγουρη για τις δικές τις, σταθερές αρχές, ώστε να μπορέσει να ρίξει τους μεγάλους τοίχους που προφυλάσσουν τους διαδρόμους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν κτίστηκαν για να κρατήσουν έξω τις ορδές των βαρβάρων, αλλά για να περιορίσουν τους εαυτούς τους. Ρίξτε τα φράγματα, αφαιρέστε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, επιδιορθώστε τις τρύπες από όπου περνούν οι αλεπούδες. Η επιστήμη και η μάθηση δεν πρέπει να είναι δεμένες και φιμωμένες από τυπολατρικές απόψεις, αλλά πρέπει να παραμένουν ανοιχτές και ελεύθερες στην απεριόριστη διερεύνηση. Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να ενθαρρύνεται η σοβαρή σκέψη για ένα αντικείμενο, το οποίο δεν είναι κατανοητό και έχει να κάνει με την «προκατάληψη». Θα ήταν φοβερή αλαζονεία να επιμένουμε πως δεν έχουμε τίποτε να μάθουμε από το περίεργο σύστημα του κινεζικού βιβλίου της Αλλαγής…"

 Κ.Ζ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου